На самом уласку у Братство, Ученик добија заокружена и пуна објашњења ових главних начела и та три камена темељца Древног Заната. Међутим за потпуно разумевање тих објашњења нису довољне само речи или ови редови које читате. Ученик мора да присуствује радовима своје Ложе, види Братство у акцији, да напредује кроз степене, да би потпуно разумео све оно што Слободно Зидарство подразумева под Братском љубављу, помоћи и истином.

Али, следећи редови ипак могу отклонити могуће погрешно разумевање ових појмова.

БРАТСКА ЉУБАВ. То је стварност. Она значи тачно оно што говори – љубав једног Брата према другом.

У свакодневном животу Браћа воле један другог само из једног разлога. Не само због крвне везе; ( сви познајемо Браћу која се не слажу и која нису у добрим односима ) Браћа се воле, не зато што би требало, не зато што је то „тако треба“, већ једноставно и само због тога што се сваки од њих понаша као Брат.

Слободно Зидарство поседује магију којом додирује срца људи, али Братска Љубав није чаробни штап који би себичне учинило несебичним, свирепе – нежним, грубе и бахате – финим, а лоше – добрим. Братска Љубав у Слободном Зидарству постоји само за онога који се понаша као Брат. То је, уосталом истина и ван Слободног зидарства, јер да „ДА БИСТЕ ИМАЛИ ПРИЈАТЕЉЕ, МОРАТЕ БИТИ ПРИЈАТЕЉ“.

БРАТСКО ДОБРОЧИНСТВО
Слободни Зидар који види Угломер и Шестар на нечијем сакоу и помисли, „Ено га Брат Масон, питам се шта ли он може да учини за мене“, не понаша се као Брат. Онај други, који се у истој ситуацији обрадује и помисли, „То је Брат Масон, питам се да ли постоји нешто што могу да учиним за њега“, научио је други принцип Братства.

„Од Слободног Зидарства добијате управо оно што улажете у њега“ је толико често изречено да постаје помало досадно. Али то је подједнако истинито и сада, као и кад је први пут изговорено. Неко може у банци да уновчи чек само када је неко положио средства. Неко може да привуче Братску љубав само ако Братску љубав и даје.
Свака Ложа жељно очекује и дочекује сваког Ученика. Сви њени чланови су предиспонирани да му помогну. Они ће учинити све што је у њиховој моц‌и да се осећа да је међу Браћом. Али Браћа не могу да учине баш све. Ученик мора да уради свој део.

ИСТИНА
Коначни дизајн Слободног Зидарства је његов трећи основни принцип, принцип царске истине. Врло често истина делује релативно, зато што није потпуна.

Исто, као што два посматрача са два различита места посматрају исти објекат и виде га различито, тако се и истине могу учинити различитим у зависности од тачке одакле се посматрају. Ово треба имати на уму када се питамо: Шта је истина у Слободном Зидарству? Суштина њене симболике је у томе да је сваки човек сам у себи тумачи, утолико различито колико су и сви људи различити.

Различитост тумачења између појединаца је већа уколико је њихова перцепција и интелигенција већа, а мања ако имају мање маште и разумевање. На први поглед није логично, али је тако. Ако нам је речено: „Размишљајте сада о овој теми“ – повезиваћемо истине и слике које се шире пред нама и разумећемо их и ценити у складу са квалитетом наше сопствене перцепције, интелигенције, маште и разумевања. Несумњиво је да ће ти наши закључци, тумачења и виђења симбола Масонерије бити слични, али никада потпуно исти. Та различитост је један од разлога опште привлачности Масонерије. Слободно зидарство уједињује сву Браћу јер свима даје своју истину на исти начин, а свако од нас је прихвата и тумачи сразмерно сопственим способностима и вољи.

Из књиге „Introduction to freemasonry“