или Питагорина теорема, је веома моћан симбол и врло важан у Слободном зидарству. То је Свети краљ правоуглих троуглова. Питагорина теорема има невероватне импликације у многим различитим областима.

Изграђени на темељима које су поставили древни оперативни масони, масонерија и геометрија су нераскидиво повезани. Древно грађевинарство хармонично уједињује рационалност и креативност, омогућавајући највештијим мајсторима да користе математику и машту како би створили структуре и грађевине које и дан данас изазивају страхопоштовање..

Када Помоћник постане Мајстор Масон, наићи ће на неколико геометријских апликација и симбола, укључујући Угаоник и Шестар. Такође Правоугли троугао 3:4:5 је међу овим битним симболима и демонстрира Еуклидов 47. проблем.

Као Оцу геометрије Мало се зна о Еуклидовом животу . Знамо да је он био грчки математичар који је живео у Египту око 300. године пре нове ере. Свој надимак „Отац геометрије“ је добио за писање једног од најутицајнијих математичких уџбеника у читавој историји: Елементи.

Еуклидови „Елементи“ представљају многе револуционарне математичке принципе, укључујући 47. проблем који је представљен у његовој првој Књизи, који је такође познат као Еуклидов 47. проблем или Питагорина теорема, која утврђује да је у било ком правоуглом троуглу квадрат две стране које су повезане правим углом ( катете ) једнак квадрату треће најдуже странице која се зове хипотенуза.

Ово непроцењиво откриће истовремено носи и назив Питагорина теорема. Наиме, опште је прихваћено да је Питагора заиста открио ову аксиому, и предпостављам се да је био позната пре Питагоре , али је Еуклид, први записао и описао у својој књизи о геометрији.

За архитекте и занатлије ово знање је непроцењиво. Оперативни масони су креирали овај троугао са једним правим углом користећи дужину ужета подељеног на 12 једнаких сегмената. Овај конопац им је омогућио да брзо и прецизно створе прави угао као шаблон за масонски Угаоник. У антици, када је стручност у грађевинарству била ограничена само на мали број људи, то је можда и била једна од истинских тајни мајстора масона.

У овом смислу 47. Проблем Еуклида „учи масоне да буду општи љубитељи уметности и науке“. Универзалност овог чудног и важног математичког принципа мора да упути Масоне да су закони природе непроменљиви.

Ко има уши да чује – нека чује – а ко има очи да види – нека гледа! Ако је читао, слушао и погледао, и схватио истину иза 47. проблема, видеће ново значење учења Помоћника о седам слободних наука и уметности, боље ће разумети да Угаоник учи моралу, и схватиће зашто је „угао од 90 степени, или четврти део круга“ посвећен Мајстору Масону!