Слободно зидарство

О слободном зидарству

У све више разједињеном свету, многи људи траже јединство и сврху која ће им помоћи да их усмере током живота. Саосећање и поштовање су сада важнији него икад раније. Масонерија је једна од најстаријих друштвених и добротворних организација на свету, отворена за људе свих порекла. Циљ организације је оснажити чланове да буду најбољи што могу, како за себе тако и за друштво око себе. То чини пружајући структуру подршке која ће им помоћи да дају позитиван допринос својим локалним заједницама, било путем прикупљања средстава или волонтерског рада. У несигурном свету, масонска начела интегритета, поштовања и доброчинства данас звуче истинито као и икада раније.

Шта је слободно зидарство?

Уобичајено се верује да је масонско братство настало из еснафа камених зидара који су датирали из средњег века. Како су векови пролазили, многи људи у друштву постали су чланови тих масонских еснафа, а до раног просветитељског доба масонерија је постала чисто друштвена и братска институција која је очувала традицију и праксу тих првобитних удружења.

Упркос уобичајеном мишљењу, масонерија није политичка или верска организација. У ствари, о те две теме се неће расправљати ни на једном масонском састанку. Масонерија омогућава мушкарцима из различитих делова друштва да се састану као једнаки, без обзира на верско порекло, политичку склоност, сталеж или било коју другу социјалну категорију. Чланови слободних зидара стога брзо склапају блиске пријатељства и са браћом из различитих друштвених слојева.

Слободни зидари се окупљају у појединачним јединицама званим Ложе. Састанци ложа су у основи приватне скупштине на којима се одвија посао ложе. Иако у братству постоје традиције и формалности, већи део састанка ложе започиње једноставним пословима као што су записници, преписка и друге ставке које би се обично нашле на дневном реду одбора.