Соларне симболе неолита налазимо широм Земљине кугле, преко древног Сумера, Месопотамије, Асирије и Хетита, кроз античку Грчку и Рим, на низу стећака и камених споменика широм Балкана, као и на огромном броју грбова феудалних породица и регија у Србији, Пољској, делимично Немачкој и Мађарској, као и грбовима региона и градова у Русији и Украјини.

Најинтересантнији и најдрастичнији пример јасних соларних симбола доминира у тзв илирским, односно средњевековним грбовницима србских феудалних породица, Грбовнику из Модене и Фојничком грбовнику.

  1. Моденски грбовник (око 1700)
    Моденски грбовник део је заоставштине маркиза Ђузепе Кампорија (Гиузепе Цампори) који је у граду Модени оставио више од 5000 рукописа, међу којима и овај грбовник. Оригинални наручиоци и власници грбовника били су напуљски маркизи Радуловићи који су се тамо населили вероватно у време настанка овог рукописа.
  2. Фојнички грбовник
    Фојнички грбовник је зборник грбова јужнословенских области, краљева и племства. Изворни назив ове књиге је „Родословје Босанскога, илити Илиричкога и Серпскога владаниа, заједно постављено по Станиславу Рубчићу попу, на славу Стипана Немањића, цара Сербљенy и Бошњакс 1340.“ Грбовник садржи укупно 139 грбова. Име Фојнички је добио јер се чува у фрањевачком манастиру у Фојници, Босна и Херцеговина.

Оба грбовника, нарочито Фојнички, данас су тема око које се многи стручњаци различитих нација на Балкану, често сукобљавају и немају исто мишљење. Некима не одговара сама старост грбовника, који доказује да је 1340. год коришћено илирско име и да су Илири и Срби једно те исто! Некима смета илирско владање, некима босанско, а некима србско!

Тако Србима смета што Босанце поставља одвојено, Хрватима што их ставља под владавину србских Немањића, те грбове и покрајине Далмације, Славоније одвојено од Хрватске, а Бошњацима смета србско Немањићко владање, те Македонцима и Бугарима што су се ето и они ту нашли у склопу јужнословенског илити илирског, србског царства, затим Албанцима што је ту Кастриотић србски племић и што су Срби уствари Илири, а некима једноставно смета то заједничко, што је грб сложен од 9 србских области Далмације, Србије, Рашке, Босне, Хрватске, Славоније, Приморја, Бугарске и Македоније и две владарске куће, Немањића и Котроманића…

Али оставимо све ове размирице и неслагања по страни и ако погледамо саме грбове, од укупно 139 грбова у овом грбовнику, на више од 100 грбова постоје древни соларни симболи.

Занимљиво је и то да се мотиви слични србским средњевековним грбовима, осим на Балкану, такође појављују и на каснијим грбовима градова и земаља где су се селили и живели Срби… у Русији, Пољској, Чешкој и Словачкој, Белорусији, Украјини и Немачкој.

(КРАЈ)